17 Jan 2007

Drie vliegen in één klap

Categorie: Nieuwbouw huis — lammert @ 10:14

Voor de bouw van ons huis is het de bedoeling grotendeels gebruik te maken van drie soorten bouwmaterialen, gewapend beton voor de constructie, gespoten polyurethaanschuim voor de isolatie en verzinkt staal voor de omheining. Voor alle drie de producten had ik tot nu toe geen goede leverancier gevonden. Beton is een product dat iedereen hier in Kazachstan kent, maar de kwaliteit laat veel te wensen over. Het zand is van slechte kwaliteit, het cementgehalte te laag en het watergehalte te hoog zodat het “lekker vloeibaar” wordt. Resultaat is dat betonnen constructies al na een paar jaar opgelapt moeten worden omdat er brokken vanaf vallen. Gespoten polyurethaan is in de landen van de voormalige Sovjet Unie een bekend verschijnsel. Het wordt gebruikt om de heetwaterleidingen van blok- en stadsverwarmingsystemen te isoleren. Het heeft isolatieeigenschappen die superieur zijn aan die van andere isolatiematerialen zoals glaswol en polystyreenschuim, maar ook daar heb ik tot nu toe geen leverancier van kunnen vinden. De enige verzinkerij die ik heb kunnen ontdekken zit in de buurt van de stad Karaganda, zo’n 1500 kilometer vanaf Zhabagly. Een beetje ver om met ons hekwerk heen en weer te rijden om het te laten verzinken.

Vanochtend was ik op internet via Google weer eens aan het zoeken naar potentiële leveranciers, en bij toeval stuitte ik op de website van ElectroKhimZashcita, een onderaannemer voor energiewerken. Hun Russischtalige site is voor de gemiddelde bezoeker van mijn weblog waarschijnlijk een beetje lastig te volgen, maar de Engelstalige pagina die ik in een business directory vond laat weinig te wensen over. Polyurethaan isolatie, corrosiebescherming en bouwen in monolitisch beton behoren tot hun kernactiviteiten. En wat mooier is, ze hebben vestigingen in geheel Kazachstan, maar hun hoofdkantoor en kernpunt van de activiteiten bevindt zich uitgerekend in Shymkent. Elmira heeft er daarom vanochtend direct maar een telefoontje aan gewaagd. Hun diensten lijken zeer flexibel te zijn. Beton op bestelling geleverd in elke gewenste betonklasse en bovendien hebben ze allerhande interessante soorten bouwmaterialen in het assortiment zoals gebakken bakstenen en dakpannen. We waren van harte uitgenodigd om ons bouwplan met hun te bespreken.

Wanneer de weg naar Shymkent weer een beetje redelijk wordt zal dat ongetwijfeld één van onze eerste bestemmingen zijn.

5 Reacties

  1. Lammert,

    Ik benijd je kennis en weg van aanpak.
    Wij zijn in de phase van het afwerken van ons huis in Almaty en hebben veel via trial en error gedaan.

    We hebben in eigen beheer gebouwd met een Russische opzichter die goed kennis van zaken had maar op een Russiche manier.
    Hoe dikker hoe beter.

    Wij hebben een bestaande tekening gekocht voor de constructie en konden de ruimtes zelf invullen.

    Met dit huis hebben we veel geleerd en als we een volgend project aanpakken wil ik toch meer mijn eigen kop volgen ( Ben Groninger per slot van rekening)

    Helaas is de project manager (mijn vrouw)getaakt met haar werkzaamheden, ze werd een niewe baan aangeboden en kon de verleiding niet weerstaan weer voor een multinational te werken.

    Na twee jaar huis bouwen en aanverwante zaken zoals kou kleumen op de markten, zit ze momenteel op een Directie vergadering in Parijs als de nieuwe HR Director voor Sanofi-Aventis in Kazakhstan.
    Hier voor werkte ze als HR Manager voor ons bedrijf.

    Gelukkig heb ik een vaste werk schema van 5 week op en 5 week af.
    Kan ik in mijn time off lekker klussen.

    Veel succes met je verder bouwplanning en ik blijf je op de voet volgen

    Garry

    Reactie door Garry Schrage — 17 Jan 2007 @ 15:25

  2. Beste Lammert,

    Goed ideetje van dat schuim. Ik wil je toch wel serieus waarschuwen voor een aannemer. Mijn ervaring met lokale aannemers is dat je iets binnen je poort haalt wat je bijna niet in de hand hebt. Ik snap dat je het graag wil uitbesteden bij één partij maar of het je minder bouwstress oplevert betwijfel ik echt. Met lokale aannemers had ik eindeloos gezeik over betalingen die ineens eerder moesten of hoger uitvielen vanwege allerhande smoesen. Je hebt geen rechtstreekse inspraak op de bouw en het volk dat rond loopt. Alles gaat immers via de uitvoerder of projectleider van de aannemer. Het is mij slecht bekomen. Het ging pas weer goed toen ik de hoofdaannemer er af had gehaald en met lokale werkmensen en kleine bedrijfjes zelf ging aansturen. Je kan zo zelf je mensen selecteren. Eens rondhoren wie goed is en wie wat kan en zo.

    Je kan het ook opdelen natuurlijk. Je zoek een lokale aannemer uit de buurt om het fundament en de ruwbouw te zetten. Dat is geen high tech en kan gebeuren door een iedere lokale aannemer uit de buurt. Je kan ook allen het fundament laten doen, zelf wat volk huren om de wanden tot onderkant betonplaat op te metselen en dan de aannemer weer laten komen voor de betonplaat van de verdieping. Zo heb je een aannemer voor het betonwerk en die kan tevens de berekeningen volgens lokale norm laten uitvoeren. De kozijnen kan je best laten plaatsen door de leverancier of een aannemertje van hem. Timmerwerk kan je uitbesteden aan de lokale dorpstimmerman want dat is ook geen high tech. Stucwerk weet je vast iemand voor uit je omgeving. En voor wat betreft loodgietswerk is mij destijds de lokale smid erg goed bevallen; echt gouden handjes had die man. Electra doe je zelf neem ik aan. Op die manier ben je niet afhankelijk van 1 bedrijf. Afhankelijkheid wordt snel vervelend als ze met je gaan spelen.

    Hoe kan ik je trouwens PDF’jes mailen. Dan kan ik je wat bouwkundige schetsjes sturen. Ik kan ze hier volgens mij niet kwijt namelijk.

    PS. Heroverweeg dat geisoleerde dak nog eens. Dat gaat je heel veel kopzorgen geven. Lokale aannemers snappen niets van dampwerendheid e.d. en het kost veel hoogwaardig bouwmateriaal (wol, folie, gipsplaten)en de afwerking gaat ze nooit lukken op NL niveau. Bouw liever wat meer m2 op de begane grond dat kost relatief weinig (steen en beton)en dat krijgen ze wel strak. Ik denk dat je best kan aansluiten bij de lokale bouwmethode (met de nodige verbetering zoals isolatie e.d.)van de ongeisoleerde zolder. Low tech bouwen lijkt mij daar veel handiger en goedkoper.

    Mooi plan heb je; succes

    Groeten, Frans de Witte

    Reactie door Frans de Witte — 18 Jan 2007 @ 9:57

  3. Hallo Garry,

    Ons bouwproject krijgt maar één opzichter en die komt niet uit Kazachstan of Rusland maar uit Friesland. En als die er niet is wordt er niet gewerkt. Heel eenvoudig en simpel. Het duurt misschien wel wat langer, maar als er gewerkt wordt is dat wel op een effectieve manier. Ik heb voldoende ellende hier meegemaakt met zogenaamde professionele bouwvakkers en aannemers dat zij voor mij aan het werk mogen als ze doen wat ik zeg, of anders binnen vijf minuten naar huis kunnen.

    Om maar wat te noemen: De badkuip verkeerd om gemonteerd in een badruimte waardoor je met de rug tegen de kraan zit, rioleringsleidingen 30 centimeter diep ingegraven en er dan beton overheen storten zodat je als de leiding ‘s winters bevroren is er niet bij kunt, dat prachtige aluminium draad in de muur voor het elektrisch dat altijd wel ergens gebroken is door zijn stugheid, waardoor in elk huis in ons dorp er wel enkele lampen of stopcontacten zijn die het niet doen: kortom, ik heb hier voldoende gezien en meegemaakt om geen lokale het toezicht op de bouw te gunnen.

    Leuk trouwens dat je vrouw een nieuwe baan gekregen heeft. Daar heeft die van mij even geen behoefte aan, ons tweede kind komt over een maand of zoiets.

    Groeten,
    Lammert

    Hallo Frans,

    Kazachstaanse aannemers zijn net als Nederlandse: duur, nooit op tijd, eigenwijs en ze kennen alleen het woord meerwerk, nooit minderwerk. Wees dus niet bang dat een aannemer zeggenschap zal krijgen over de uitvoering van de bouw. Ze mogen als ze dat willen en tegen een redelijke prijs kunnen beton aanleveren en isolatie spuiten, de andere activiteiten besteed ik liever uit aan lokale krachten die ik per dag kan inhuren en waarvan ik de activiteiten in de afgelopen jaren heb kunnen monitoren. De bouwwijze van ons huis wordt dusdanig eenvoudig dat dat geen moeite zal kosten en onder de mensen die ik hier heb leren kennen zitten een aantal vakmensen die in hun specialisme goed zijn.

    Ik denk ook dat je het stuk over het polyurethaan hardschuim verkeerd begrepen hebt. Het is geen “ideetje”, maar een volwaardige bouwmethode die in veel landen—met uitzondering van Nederland—uitgebreide toepassingen kent. Polyurethaan harschuim is beter isolerend dan andere isolatiematerialen, winddicht en kent zijn eigen dampremming. Al die problemen die je noemt die met een dak op kunnen treden zijn er niet als je polyurethaan op de juiste manier op het dak aanbrengt. En daar acht ik het kennisniveau van de genoemde firma hoog genoeg voor. Het is geen rakketwetenschap.

    Wat betreft die PDFjes van details, ik zou daarvoor je eigen woorden willen herhalen: ik haal dan mogelijk iets binnen de poort dat ik bijna niet in de hand heb. Als jouw ideetjes niet werken heb ik een klotehuis en zit jij hoog en droog ver weg terwijl ik niet eens weet wie je bent, en welke kleur haar je hebt. Dan maak ik liever mijn eigen fouten waarvan ik in ieder geval weet hoe ze ontstaan zijn en hoe te verhelpen.

    Boodschap begrepen denk ik.

    Lammert

    Reactie door lammert — 18 Jan 2007 @ 15:16

  4. Beste Lammert,

    Dat klinkt allemaal niet zo aardig. Dat spuitisolatie verhaal heb ik je ooit zelf gemaild! (8-11-6) Vandaar mijn opmerking. Verder teken ik niet wat eigen ideetjes maar heb een bouwkundige MTS + HTS opleiding en ruime ervaring in ontwerp en uitvoering van verschillende soorten bouwwerken.

    Veel plezier verder nog met je bouw.

    Frans de Witte

    Reactie door Frans de Witte — 18 Jan 2007 @ 16:30

  5. Hallo Frans,

    Je hebt een erg selectief geheugen en verwisselt erg gemakkelijk eerste en tweede persoon enkelvoud. Waar je naar refereert in november is dat ik daar geschreven heb dat ik in 1998 in de Verenigde Staten bij een specialist op het gebied van spuitisolatie en monolitische betonbouw een workshop gevolgd heb. Ik heb er dus niet alleen ooit eens iets over gehoord, ik heb zelf meegebouwd aan huizen die op die manier geisoleerd worden en heb daarbij ook zelf ook polyurethaan verspoten.

    Onderschat mijn kennis en vaardigheden niet. Dat hebben meer gedaan en de gevolgen ondervonden. Oh ja, mijn opleidingsniveau is universiteit als je echt vindt dat dat iets is wat gewicht in de schaal legt. En je mag aannemen dat ik als technisch fysicus voldoende weet van constructieberekeningen, dauwpunten en wat dies meer zij om op een verantwoorde manier keuzes te maken voor de bouw.

    Reactie door lammert — 18 Jan 2007 @ 16:39

5 queries. 0.174 seconds.