“Aan mijn accu kan het niet liggen, want die is van Varta”
Een paar dagen geleden, nadat ik van het Chokpak vogelringstation was teruggekomen is Elmira met de auto op stap geweest richting de boerderij. Daar heeft ze de auto een tijdje laten staan met de cassetterecorder aan, en terug is ze—aangedreven door de zwaartekracht—zonder motorhulp naar Zhabagly gerold. Dit doen wij wel vaker. De vier kilometer asfalt van de bergrand tot aan het dorp loopt glooiend naar beneden, en met de versnellingsbak in zijn vrij haal je dan een gangetje van een kilometer of zestig. Dat gaat altijd goed, behalve vandaag.
Vlak voor Elmira Zhabagly bereikte hielden de cassetterecorder en de koplampen er mee op. Een duidelijk teken van een lege accu. Gelukkig kun je helling-af ook zonder accu-hulp starten door de motor in een versnelling te zetten en de koppeling op te laten komen dus de problemen waren niet erg groot, maar een half uurtje van stroomgebruik door een paar grote verbruikers mag bij een goede accu geen probleem zijn. Omdat de accu vorige winter ook al af en toe startproblemen veroorzaakte (bij -20 weliswaar) hebben we daarom vandaag op de autoonderdelenmarkt een nieuwe accu gekocht.
Accu’s worden in Kazachstan verkocht in soorten en maten. Een paar jaar geleden was het nog zo dat je volgens de verkopers in een Lada een Russische accu moest kopen en in een buitenlands merk een andere. Gelukkig heeft men bijgeleerd en snappen ze hier nu ook dat 12 Volts accu’s in principe gelijk zijn. In principe, want natuurlijk zit er wel degelijk verschil in de verschillende merken en modellen die worden aangeboden. De goedkoopste zijn de Chinese accu’s. Ze kosten in de capaciteit die voor onze Lada noodzakelijk is ongeveer 4500 Tenge (omgerekend 30 euro). Dat is prima voor iemand die af en toe rijdt, de accu ‘s winters in de schuur zet en hem in het voorjaar na volgeladen te zijn weer in zijn auto inbouwt. De iets duurdere zitten rond de 6500 Tenge. Deze accu’s worden gemaakt in Rusland of Kazachstan en bezitten een iets langere levensduur. Uiteraard moet ook hier periodiek nog het zuurniveau gecontroleerd en eventueel water bijgevuld worden. De derde serie accu’s zijn van gerenomeerde fabrikanten zoals Varta. De prijs zit op zo’n 10.000 Tenge en afhankelijk van het model zijn ze onderhoudsvrij. De levensduur is weer langer dan die Russische en Kazachstaanse versies.
De meeste onderdelen die we voor onze auto kopen zijn van Russische makelij. Die onderdelen zijn afgestemd op de auto en hebben vaak een aanvaardbare levensduur. Enkele cruciale slijtage-gevoelige onderdelen heb ik echter van Westerse fabrikanten gekocht. Zo hebben we een Bosch V-snaar voor de aandrijving van de dynamo en waterpomp, NGK bougies die het een factor vijf langer uithouden dan hun Russische equivalenten en sinds vandaag dus een Varta onderhoudsvrije accu. Komen we deze winter wat starten betreft tenminste zonder problemen door. Of zoals de reclameslogan zegt: “Aan mijn accu kan het niet liggen, want die is van Varta”.